Необходимостта от устна хигиена

За нас зъболекарите необходимостта от устна хигиена е очевидна . По трудно е да се разбере това от пациентите родители учители децата и учениците  и административните ръководители в училищата и детските градини .

Кое да ни накара да мием и почистваме зъбите си . Защо трябва да го правим . Не ли по добре да не правим нищо. Очевидно е че трябва нещо да се прави .Откъде следва . От големия брой хора загубили добрия си  външен вид   пострадали с гастрити язви и тн. стомашни заболявания от изваждане на зъби. Как стана това . Как да го предотвратим.Усилията на учените да намерят отговор на този въпрос са дали до голяма степен отговора къде се крие причината за кариеса на зъбите това е зъбната плака нечистия мек жълтеникав налеп върху зъбната повърхност особено в местата с цепнатини който е богато населен с микроорганизми отделящи органични киселини. Именно те разтварят калциевите атоми от калциевия хидроксил апатит минерала от който е изграден зъба. Под микроскоп такъв зъбен емайл е тебеширено бял не е бляскав защото има микроскопични дупчици това са местата на разтворените  в слюнката калциеви атоми. Честотата и разпространението на кариеса сред хората е толкова голямо че вече се е превърнало в социално заболяване. В по късна възраст безпомощността на хората е очевидна . Тя се изразява в загубена дъвкателна способност нарушен външен вид намалени адаптивни възможности за хранене и социална дейност. Към всичко това се прибавя и висока цена на лечебната дейност.

Следователно къде в годините на израстване да насочим усилията си . В периода на вътреутробното развитие по време на бременността . В периода на детството 3-4 година обучение за посещаване на зъболекарския кабинет  преглед на млечните зъби и лечението им .  В периода на 6 годишна възраст когато се  появават  първите постоянни зъби зад 5 те млечни зъби  израства  6ти  постоянен зъб  . Шестите зъби 2 на горна и 2 на долна челюст се почистват по дъвкателната повърхност от родителя и детето . При наличие на дълбоки цепнатини т. н фисури се изпълват профилактично с пломбиране за спиране на кариеса .Това са най важните моменти в коит е необходимо да се получат знания какво да се направи и как. А по време на бременността да правим ли нещо . Да разбира се още от първия ден до раждането са необходими строителните материали за съграждането на  бъдещия организъм. С какво да се храни бременната жена с разнообразна храна но внимавайки да се използва храната не наведнъж много видове а на всяко хранене да присъстват живите зеленчуци зеле домати чушки праз леща картофи грах ориз орехи бадеми лешници жито мед  млечни продукти риба . Плодове според сезона . Непростимо е да се пуши по време на бременност. Както да се употребява алкохол опиати или лекарства.Този период бъдещата майка трябва да се радва да бъде обичана да бъде сред природата слънцето чистия въздух планинската вода .

Вашият коментар